Julereisen. I mine egne fotspor.


Det er mange som gruer seg til jul og jeg har vært en av dem, men ikke denne gangen. Nå til jul har jeg et prosjekt der jeg reiser rundt i Europa på Interrail. Jeg vil besøke de byene som jeg var gjennom da jeg var på flukt.

Jeg vil skrive opplevelsene sett fra to forskjellige perspektiver. Det første hvordan det var å være på flukt og hvordan det er å reise som en «normal» reisende norsk ungdom på tur. Jeg er opptatt av kontrasten mellom disse to perspektivene og tror at lesere også kan ha godt av å se denne kontrasten.

Jeg kommer til å oppsøke flyktninger jeg ser på jernbanestasjoner og torg, snakke med dem, og beskrive den kontrasten jeg ser mellom deres situasjon og min situasjon som bofast norsk ungdom med permanent bosetting. Jeg vil også skrive om hvordan er det å feire jul i Europa for en ung mann som ikke visste noe om jul for fire år siden. Julefeiringen langs denne ruten vil gi ekstra farge til historiene og kan også knyttes opp til markante julehistorier om flukt og herberge slik vi kjenner fra religionene. Jeg har også vært veldig heldig å få med en venn på denne reisen.